Memoriile USB si memoriile RAM, doua componente IT foarte populare

Stick-urile USB

Ieftine si foarte utile, Stick-urile USB reprezinta o metoda eficienta de stocare externa a datelor. Memoriile USB iti ofera rapiditate si simplitate atunci cand vrei sa transferi diferite fisiere intre doua dispozitive. Stick-urile USB pot fi folosite pentru stocarea fisierelor si pentru transferul intre doua calculatoare sau intre un calculator si alte dispozitive cum ar fi televizoarele smart, smartphone, tabeta, etc. Aceste mici dispozitive au devenit foarte populare datorita eficientei si comoditatii de utilizare. De asemenea, aceste unitati de stocare sunt foarte accesibile ca pret iar dimensiunile lor mici sunt un mare avantaj. Desi in ultimii ani stocarea datelor online devine metoda cea mai utilizata, totusi stick-urile USB sunt dispozitive care merita sa fie luate in considerare. Aceste mici unitati de memorie externa iti ofera mai multa siguranta decat stocarea online, atunci cand vrei sa pastrezi anumite fisiere si documente private. Asadar, stick-urile de memorie USB pot fi folosite pentru stocarea si transferul fisierelor de tip audio, video, imagini si alte documente.

Moduri de folosire si avantajele unui stick USB

Exista foarte multe lucruri si moduri eficiente in care poti utiliza falsh-urile USB. Cum am mentionat si mai sus, acest gadget face posibil transferul rapid si usor a datelor intre doua calculatoare. Cu ajutorul unui stick USB ai posibilitatea sa rulezi anumite aplicatii care nu necesita instalare pe calculator sau alta unitate. Un alt lucru pe care poti sa il faci acest gadget este sa il folosesti ca si MP3 player, mai ales ca iti ofera o capacitate de stocare mare si poti asculta muzica toata ziua. Si sistemele de operare pot fi salvate pe un stick USB si apoi rulate direct de pe el. Stick-ul poate fi un adevarat seif de stocare deoarece iti ofera posibilitatea sa il protejezi prin intermediul unei parole. De asemenea se poate folosi in scopuri profesionale atunci cand ai de exemplu de prezentat un website si il poti rula de pe stick. Aceste trebuintari eficiente ale stick-urilor USB sunt urmate si de cateva avantaje interesante. Atat dimensiunea cat si greutatea unui stick USB este foarte mica si iti permite sa il porti oriunde si oricand dupa tine. Sunt foarte rapide si dispun de o capacitate mare de stocare. De asemenea, au o durabilitate de viata mare si ofera avantajul unui consum de energie aproape la minim. Stick-urile USB nu folosesc cablu de transfer sau alimentare si sunt silentioase.

 

 

Trei caracteristici tehnice importante ale memoriilor USB

Una dintre cele mai importante caracteristici ale stick-urilor USB il reprezinta standardul de conectare. Exista cateva tipuri de porturi de conectare iar cele mai comune sunt cele de Type A care sunt compatibile cu standardele de viteza USB 2.0, 3.0 si 3.1. O alta caracteristica de luat in vedere este viteza de transfer.  Este recomandat sa alegeti un stick care are o viteza mare de citire si scriere a datelor. In acest context, o alegere buna ar fi stick-urile USB 3.0 sau chiar altele mai recente.  In general, stick-urile USB citesc cu o viteza care ajunge pana la 30 MB/s iar viteza lor de scriere ajunge la 15 MB/s. Capacitate de stocare este o alta specificatie importanta. Aceasta caracteristica ale stick-urilor USB este legata de necesitatile fiecaruia. Astfel, alege un flash USB cu o capacitate de depozitare care indeplineste nevoile de utilizare. Capacitatea maxima a stick-urilor USB ajunge pana la 256 GB.

Memoria RAM

Memoria RAM reprezinta una dintre cele mai importante piese ale unui calculator. Termenul RAM (Random Access Memory) se traduce din engleza si inseamna memorie cu acces aleatoriu, utilizata pentru stocarea datelor temporare pe calculator. Un upgrade pentru a mari memoria RAM va creste viteza cu care lucreaza calculatorul. Procesorul are nevoie de un volum mai mare de memorie RAM pentru a face o stocare rapida a datelor. Memoria RAM ca si restul componentelor ale calculatorului, se conecteaza la placa de baza a acestuia. Pentru a mari volumul memoriei RAM este important sa stii ce tip de memorie suporta placa de baza. Numarul de programe care opereaza pe calculator si sistemul de operare influenteaza consumul de memorie RAM.

 

Tipuri de memorie RAM

Exista patru tipuri de memorie: DDR, fiind cel mai vechi tip este si cel mai lent. Acest tip de memorie se regaseste la calculatoarele vechi care folosesc un procesor de single-core. Pentru DDR, frecventa maxima este de 400 Mhz. Un alt tip de memorie utilizat este DDR2. Acesta are in general o frecventa de 800 Mhz dar se poate gasi si de la 533 pana la 1066 Mhz. Cel mai raspandit si cautat tip de memorie este DDR3. Frecventa acestui tip variaza intre 1333 si 2133 Mhz. In fine, cel mai recenta versiune a memoriei RAM este tipul DDR4. Acest tip de memorie se gaseste doar la calculatoarele noi.

Specificatii tehnice generale

Cele mai importante specificatii tehnice pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand vrei sa adaugi memorie RAM pe calculator sunt : tipul standardului, frecventa de functionare, latenta memoriei, numarul de canale. De aceste caracteristici depinde eficienta sistemului cu care lucreaza calculatorul.

Tipul standardului: este recomandat sa folosesti cel mai nou tip de memorie, DDR4. Avand in vedere ca preturile lor sunt aproape egale, este mult mai avantajos si eficient sa alegi tipul DDR4 pentru sistemul calculatorului tau.

Frecventa de functionare: acesta este viteza care se masoara in Mhz si influenteaza numarul de cicluri pe secunda de transferare a datelor. Atunci cand frecventa de lucru este mai mare si transferul datelor pe secunda creste. Este important ca frecventa memoriei sa fie suportata atat de catre placa de baza cat si de procesor.

Latenta: aceasta este numarul de cicluri de care este nevoie pentru o anumita operatiune de citire sau scriere a datelor. O latenta mai mica inseamna un transfer mai rapid a datelor.

Numarul de canale: pentru a creste viteza de transfer si a sistemului de operare, este ideal sa alegeti un kit dual channel sau quad channel care folosesc tipuri de memorie identice.

Radiator penru racire: in cazul memoriilor cu o frecventa ridicata, este recomandat sa alegi un model cu radiator pentru racire.

superreduceri.com

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *