Hota, un electrocasnic indispensabil pentru o bucatarie moderna si curata

Pentru o bucatarie moderna unde se gateste frecvent, hota a devenit una dintre cele mai importante aparate electrocasnice. Ai nevoie de o hota performanta pentru a elimina mirosurile si aburii din bucatarie in urma procesului de gatire. Exista o gama foarte variata de hote in functie de tipul lor si caracteristicile importante de functionare. Ce mai buna hota este cea care se potriveste perfect cu nevoile si necesitatile tale. Insa, criteriul cel mai important este capacitatea hotei de a indeparta cat mai mult mirosurile din bucatarie. O hota buna va curata aerul din bucatarie din toate mirosurile neplacute. Cu ajutorul hotei poti gati fara a avea grija ca mirosurile, aburii si vaporii se vor imprastia in toata casa.

 

Tipuri de hote

Hotele traditionale

Hotele traditionale denumite si conventionale de perete, sunt acele hote care se monteaza deasupra aragazului. In cea ce priveste evacuarea aerului acesta se face in 3 moduri: prin spate, in partea de sus sau in lateral. Conventionalele de perete au dimensiuni mari si se potrivesc cu o bucatarie unde spatiul este mare. In cazul hotelor traditionale este recomandat ca aragazul sau spatiul de gatit sa fie amplasat aproape de geamul bucatariei.

Hotele incorporabile

Din aceasta categorie fac parte 3 tipuri de hote: hota telescopica, hota tip insula si hota decorativa.

Hota telescopica

Acest tip de hota este recomandat pentru bucatariile cu un spatiu mai mic. Hota telescopica este foarte usor de integrat in mobilierul bucatariei deoarece ea poate fi retractata in functie de dimensiunile bucatariei sau in cazul cand este sau nu in functiune. Hotele telescopice dispun de elemente telescopice si pot fi instalate in dulapuri de diferite dimensiuni sau pe perete. Aceste elemente telescopice au functia de a mari suprafata hotei, cea ce ofera o eficienta ridicata de absorbitie a aburilor si mirosurilor.

Tip insula

Acest tip de hota se potriveste cu o bucatarie spatioasa care este amenajata cu o insula de gatit in centrul incaperii. Hota tip insula se monteaza pe tavan si atarna asupra suprafetei de gatit. Hotele telescopice sunt dotate cu conducte telescopice pentru a oferi posibilitatea ajustarii in functie de distanta intre spatiul de gatit si tavan.

Hota decorativa

Hota decorativa este tipul de hota care se monteaza pe perete. In general hotele decorative se monteaza orizontal dar pot fi montate si vertical sau in diagonala. Aceste hote sunt construite in asa fel incat sa iasa in evidenta cu un design modern.

Hota incorporabila in blat

Diferita fata de hota decorativa, acest tip de hota verticala se monteaza in spatele sau in lateralul plitei si sunt ascunse vederii. Hotele incorporabile in blat sunt cele mai noi inventii in acest domeniu si sunt foarte moderne. Evacuarea aerului se face in partea de jos.

 

Caracteristici importante

Evacuarea aerului

Acesta reprezinta una dintre cele mai importante caracteristici ale hotelor. Exista doua moduri principale de evacuare a aerului, cele cu evacuare exterioara si cele cu evacuare interioara care filtreaza aerul si prin intermediul unor filtre, il degajeaza inapoi in interior. Hotele care folosesc sistemul de evacuare in exterior sunt cele mai eficiente doarece reusesc sa elimine din bucatarie toate mirosurile neplacute si aburii. Este important ca evacuarea sa fie facuta complet in exteriorul locuintei prin intermediul unui tub. In cazul hotelor ce folosesc un sistem de reciclare a aerului in interior, acestea sunt mai usor de montat dar necesita o schimbare periodica a filtrelor. Aceste hote nu au capacitatea de a elimina caldura degajata in bucatarie si fumul sau mirosurile intense. Mai nou, au aparut pe piata si hotele care folosesc un sistem mixt de evacuare a aerului, atat in exterior cat si in interior.

Capacitatea de absorbitie

Aceasta caracteristica se refera la capacitatea maxima de absorbitie a aerului si se masoara in metrii cubi pe care ii elimina hota intro ora. Pentru o indepartare cat mai eficienta a aerului, mirosurilor si aburilor, sunt recomandate hotele cu o capacitate mare de absorbitie. Majoritatea modelelor folosesc o capacitate de 400 mc/h. In primul rand, capacitatea hotei este important ca sa fie raportata la dimensiunea bucatariei, pe care o calculezi inmultind lungimea, latimea si inaltimea iar rezultatul dintre aceste trei elemente sa fie inmultit cu un factor de 12. In acest mod vei afla care este capacitatea ideala care se potriveste cu bucataria ta. Un alt factor de care trebuie sa tii cont este si frecventa la care gatesti. In cazul in care se gateste mult atunci este recomandata o hota cu o capacitate mare de aborbitie.

Dimensiunile hotei

Pentru o eficienta mai mare este recomandat ca hota sa aiba minim o suprafata egala cu suprafata aragazului sau a plitei de gatit. Dar pentru o performanta sporita puteti alege o hota care sa fie mai mare decat dimensiunea plitei cu 8-10 cm. In modul acesta, hota va putea absorbi mai mult si mai bine aerul din bucatarie.

Silentiozitate

Nivelul de zgomot produs de hota constituie un element important pentru confortul si linistea ta. Nivelul de zgomot la majoritatea hotelor este intre 45 si 75 dB. Pentru a beneficia de o experienta placuta in timpul gatitului, alege o hota care emite un zgomot de maxim 60 dB. Un alt factor care contribuie in scaderea zgomotului este si motorul hotei. Astfel, o hota cu un singur motor care are si o capacitate mare este solutia ideala.

Numarul de motoare

Aceasta caracteristica influenteaza in mod direct capacitatea si puterea de absorbitie. In general, majoritatea modelelor folosesc doar un motor dar exista si tipuri de hote care au doua motoare. Hotele cu doua motoare sunt mai zgomotoase.

Filtrele

Toate hotele dispun de filtre de grasimi care au rolul de a retine grasimea. In general majoritatea hotelor folosesc filtre metalice dar se gasesc si modele care sunt dotate cu filtre sintetice sau din materiale de unica folosinta. Anumite modele de hote cu evacuare interna folosesc filtre de carbune care necesita sa fie schimbate periodic. Exista si hote care dispun de filtre de ionizare care indeparteaza microbii din aer. Filtrele de unica folosinta se gasesc in materiale de hartie sau sintetice iar cele lavabile sunt din materiale metalice si pot fi curatate usor si refolosite.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *