Monitorul, o fereastra spre alta lume

Monitorul care poate fi numit si ecran , display sau uneori aparat video, este defapt partea finala a unui ansamblu de telecomunicatii, pe care apare grafica sau imaginea prelucrata in prealabil de un alt sistem.

Monitorul este un periferic pentru afisare grafica luminoasa de date si de imagini folosit in instalatiile de telecomunicatii si in tehnica prelucrarii datelor , date ce sunt reprezentate de caractere si simboluri.

Din punct de vedere constructiv , monitoarele sunt efectiv niste televizoare fara partea de receptie a semnalelor TV.

Monitoarele sunt folosite in circuite inchise de televiziune cum ar fi in aeroporturi drept pentru care nu au voie sa recepteze sau sa prelucreze semnale TV. Semnalele video vin prin fir direct de la camerele de luat vederi din cadrul unui circuit inchis

Prin monitor se afiseaza informatii care in prealabil sunt realizate complementar cu tastatura si comanda intre urilizator si calculator fiind considerat in acest caz o interfata grafica a utilizatorului

In prima faza monitoarele puteau afisa doar mesaje de tip text si doar in 2 cilori , dar in ultima vreme acestea pot afisa imagini miscatoare cu miliarde de tonuri de culori.

Tehnologia a evoluat atat de mult incat asemenea televizorului, exista multe tehnologii hardware pentru afisarea informatiilor generate de calculator.

Tipuri de monitoare:

 1. Ecran cu cristale lichide
 2. Ecrane de tip transistor – acestea sunt cele mai raspandite pentru computerele de tip nou.
 3. LCD pasiv ce produce un contrast slab, cu un timp de raspuns inalt si alte defecte de imagine. A fost folosit in majoritatea calculatoarelor portabile pana la mijlocul anilor 90
 4. LCD TFT – acestea redau imaginea cu o calitate mult mai buna , de aceea majoritatea LCG-urilor moderne folosesc aceasta tehnologie
 5. Tub catodic
 6. Ecran cu plasma
 7. Proiectoare video – aici vorbim despre tehnologia care permite transmiterea luminii prin aer , lumina proiectata pe suprafata unui ecran de proiectie.

Chiar daca inca din prima faza a fabricarii monitoarelor am avut parte de o evolutie destul de rapida , acestea au avut un rol foarte important inca de la inceput, facand in diverse domenii de activitate munca omului mult mai usoara.

Fie ca discutam de utilizarea lor in domeniul informaticii ( monitor pentru calculatoare), al sigurantei ( monitoare pentru securizarea diverselor obiective) sau in alte diverse domenii de activitate ( medical, grafic) , ele au reprezentat mereu produsul finit ( imaginea) unui intreg ansamblu tehnologic.

Din punct de vedere al parametrilor de performanta al unui monitor , amintim cateva dintre cele mai importante caracteristici ale unui monitor care ii reda calitatea:

 1. Luminozitatea :este masurata in candele pe metru patrat
 2. Marimea imagiii vizualizabile :este mereu masurata diagonal
 3. Rezolutia ecranului : numarul de pixeli ce pot fi afisati pe fiecare dimensiune
 4. Distanta dintre subpixeli de aceeasi culoare: prin acesta distanta ce se masoara in milimetri, se da claritatea imaginii, cu cat distanta este mai mica cu atat claritatea este mai buna.
 5. Rata de reimprospatare : numarul de iluminari a ecranului intr-o secunda
 6. Timpul de raspuns : reprezinta tipul care ii trebuie unui pixel sa treaca din starea activa ( negru) in starea inactiva ( alb) si in cea activa( din nou negru) si care se masoara in milisecunde
 7. Raportul de contrast : reprezinta raportul dintre alb si negru
 8. Consumul de putere: este masurat in wati
 9. Raportul de aspect : Lungimea orizontala comparata cu cea verticala , 4:3 fiind raportul standard de aspect, un ecran cu lungimea de 1024 pixeli va avea inaltimea de 768 pixeli.

Pentru a putea face o diferenta mai exacta in ceea ce priveste calitatea unor monitoare, prezentam cateva din atuurile fiecarui tip de monitor, fara a intra in partea de puncte negative, pentru ca fiecare tip de monitor isi are destinata o anumita intrebuintare.

CRT

1.Raport de contrast foarte ridicat 20 000:1

2.Viteza mica de raspuns

3.Culoare excelenta

 1. Unghi de vizualizare ridicat

5.Este o tehnologie stabila testata multi ani si perfectionata

LCD

 1. Foarte compact si usor
 2. Consum redus de putere
 3. fara distorsiuni geometrice
 4. rezistent

PLASMA

 1. Foarte compact si usor
 2. raporturi inalte de contrast
 3. viteza mica de raspuns
 4. culoare excelenta
 5. unghi de vizualizare ridicat
 6. fara distorsiuni geometrice

Si daca tot am discutat despre modele si informatii generale despre monitoare, hai sa vedem cam care ar fi ideile generale atunci cand ne hotaram sa achizitionam un monitor .

Anul 2017 ne aduce din ce in ce mai aproape de monitoarele curbate , de monitoarele UHD, adica acele monitoare cu rezolutie si cu o claritate mult mai buna decat a generatiilor anterioare dar in alcelasi timp si o scalare diferita.

Prin aceste tehnologii ne indreptam cu pasi marunti dar siguri spre rezolutii de cinema 21:9 in loc de 16:9 acum cum suntem acum obisnuiti.

Tehnologia ultraHD este inca la inceput, dar usor preturile incep sa scada si sa faca astfel posibila achizitionarea unei astfel de tehnologii de catre orice utilizator.

Mereu a fost intrebarea pe buzele utilizatorilor CE BRAND SA CUMPAR?

Este o intrebare pe cat de complicata pe atat de simpla, mai ales ca fiecare dintre noi poate percepe culorile unui monitor diferit.

Fiecare dintre companii se lupta sa scoata pe piata o cat mai buna calitate a produselor, pentru ca au inteles dupa ani si ani de zile, ca mereu cea care vinde este calitatea. Oamenii au devenit din ce in ce mai atenti pe ce dau banii, nu se mai arunca la lucruri ieftine, ci prefera sa dea un ban dar sa aiba parte de calitate si asta pe o perioada cat mai indelungata de timp.

Se pare ca LCD-urile nu mai sunt la cautare, mai nou monitoarele cautate sunt cele LED, dar LED-ul este defapt un LCD transformat , cu iluminare pe LED.

Avantajele sunt multe dar in acelasi timp si dezavantaje. Pentru cei care isi doresc culori mai calde, un LCD este mult mai bun decat unul LED.

Cele mai importante criterii de selectie a unui monitor ar fi urmatoarele:

 • Timpul de raspuns
 • Unghiul de vizibilitate
 • Refresh Rate
 • Contrast
 • Luminozitate
 • Glossy/glare/anti-glare/mat
 • Dimensiunea
 • Conectori

Daca tineri cont de aceste puncte importante , cautati informatii , va documentati si faceti comparatii intre producatori, cu siguranta aveti sanse foarte mari sa ajungeti la cea mai buna concluzie si sa faceti cea mai buna achizitie, mai ales ca informatiile sunt disponibile pe internet, si la o simpla cautare puteti gasi orice informatie.

Vin-o si tu sa vezi ce fel de monitor ti se potriveste.

superreduceri.com

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *