Alege un vin spumant autentic si ofera-i un gust deosebit cu ajutorul aeratorului

Nu toate vinurile spumante sunt sampanie, acesta nefiind neaparat un lucru rau. Daca preferati sampanie(o sampanie decenta) va trebuii sa scoateti din buzunar peste 150 de lei. Pretul este decent in cazul unui vin dar facand acest lucru in mod repetat, nu o sa fie chiar bine.

O solutie mult mai accesibila sunt vinurile spumante. Pentru acestea este bine sa va indreptati atentia spre o regiune franceza numita Champagne. Aici puteti avea sansa sa dati peste niste bauturi mai mult decat decente. Referitor la pret aceste vinuri spumante sunt aproximativ un sfert din valoarea unei sticle de sampanie veritabila.

Multe dintre aceste vinuri spumante sunt obtinute dupa fix aceleasi procedee ca si o sampanie originala iar majoritatea dintre ele au la baza chiar si aceleasi soiuri de struguri.

Iata cateva sfaturi dupa care va puteti ghida atunci cand doriti sa achizitionati un spumant.

Intotdeauna trebuie sa avem in vedere ca si sampania este doar un tip de vin spumant. Sunt o multime de alte vinuri spumante avand o calitate superioara si nu sunt produse neaparat in Franta ci si in alte parti ale lumii.

Iata cateva denumiri regionale pentru spumante ce nu sunt de provenienta franceza dar au la baza aceeasi metoda originala Champagne.

In italia acestui vin ii se spune Metodo Clasico si nu Prosecco sau Lambrusco asa cum ne-am obisnuit pana acum.

In Spania se numeste Cava si Espumoso, Germanii si Austriecii ii spun Sekt, in Africa de Sud are denumirea de Cap Classique, iar in Portugalia si Argentina Espumante.

Americanii, chilienii si nu nu mai au denumirea de “Methode Champenoise.

In Franta pe langa celebra regiune Champagne mai putem gasii inca 23 de zone viticole de unde pot provenii vinuri spumante de exceptie, spre exemplu Alsacia si valea Loirei.

In nordul Spaniei dupa cum am precizat vinul spumant are denumirea de Cava. Acest sortiment de vin are o game larga de bauturi de calitate obtinuta dupa aceeasi reteta folosita in Champagne.

Preturile acestor tipuri de vin sunt mai mult decat mic. Iata cum va puteti orienta pentru a gasi ceea ce cautati:

Cava este un vin tanar, non-vintage(NV) cu o varsta de aproximativ 9 luni.

Reserva este un vin spumant non-vintage dar are la baza o maturare de 15 luni asemenea ca sampania NV obisnuita

Gran Reserva este un vin Cava vintage, avand o vechi de mai bine de 30 luni.

Cele mai multe vinuri spumante devin mult mai bune atunci cand perioada lor de tiraj este mare. Acest procedeu are loc dupa cea de a doua fermentatie adica atunci cand vinurile spumante isi obtin efervescenta. Acest procedeu implica lasarea vinului in contact cu drojdiile ramase dupa fermentare. Particulele de drojdie ofera vinului robustete, textura fiind fiind mai cremoasa, dar in acelasi timp si o savoare subtil picanta.

Iata cateva perioade de tiraj pe care le practica producatorii:

Tiraj de 9 luni. Aceasta este perioda minima de tiraj. Ea nu adauga nici un plus semnificativ vinului.

Tiraj de 15 luni pana la 2 ani. Abia in acest interval de timp gustului spumantului se imbogateste.

Tiraj de 3 pana la 8 ani. Acest interval de timp ofera spumantului gustul cel mai bun.

Vezi produse.

Pentru ca savoarea vinului sa fie simtita cu adevarat vei avea nevoie si de un aerator. Bineinteles poti obtine aproximativ acelasi efect asupra gustului unui lasand paharul cu vin undeva la 30 de minute pentru a “respire”, dar sa fim seriosi, cine are timp pentru asa ceva?

Ce face in principal un aerator pentru vin?

Acesta va filtra aer in sticla de vin. Acest procedeu va da un bonus gustului si aromei dar intr-un timp foarte scurt, nefiind necesar sa stai langa paharul tau de vin pentru 2 ore si sa te holbezi la el.

Cum sa faci asta?

Este foarte usor. In prima faza deschide sticla de vin cu ajutorul unui tirbuson, apoi fi sigur ca ai paharul de vin sub aerator, apoi poti turna vin direct in aerator. Poti bineinteles sa folosesti si un decantor de vin inainte sa torni in pahar.

Ca si concluzie, nu iti fa griji in a alege cel mai bun aerator pentru vin, ci alege pe cel ce are caracteristici apropiate nevoilor tale, totul sta in capacitatea lui de a imbunatatii aroma si buchetul vinului intr-un timp scurt.

Vezi vinuri pentru desfacator.

superreduceri.com

Comments

comments