Cum sa alegi cel mai bun vin alb, rosu sau rose

Pe piata exista la nivel mondial mult mai multe soiuri pentru vin rosu (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Tempranillo, Grenache sau Pinot Noir) decat soiuri pentru vinul alb(Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling si Pinot Gris). Acest aspect denota ca pe piata se consuma mai mult vin rosu, in special sec, exceptand Pinot  Noir, deoarece acesta este folosit nu doar la producerea de vinuri rosii ci si la vinificarea in alb inclusive sampanii si spumante.

De ce este vinul rosu sec preferat de marea majoritatea?

Acesta este un vin rosu tanar, fiind bogat in fenoli si taninuri avand o culoare de un rosu rubiniu inchis cu tente violacee sau o culoare intensa purpurie. Cu cat acesta devine mai batran cu atat mai mult culoarea lui va devenii mai deschisa avand tente caramizii.

Cantitatea de zahar din cadrul unui vin rosu sec este de doar 4 g/l.

Si vinul rosu sec are in compozitia lui sulfiti dar cantitatea este mai muica decat cea a unui paini din punga cumparata de la supermarket.

Spre deosebire de un vin alb, aciditatea unui vin rosu sec e mai scazuta.

Temperatura recomandata pentru pastrare a unui vin rosu sec este cuprinsa intre 11 grade Celsius si 13 grade Celsius avand o umiditate de 75% iar temperature optima pentru servire este cuprinsa intre 13 grade si 16 grade Celsius.

Cum am precizat si mai sus vinurile rosii seci au o cantitatea de sulfiti mica. Ei bine aceasta cantitate este mai mica si decat a unui vin alb pentru a taninurile din pielita asigura o conservare naturala a vinurilor iar totodata vinul rosu sec este mai complex din punct de vedere al aromelor si al structurii.

Ca si o curiozitate, pentru obtinerea unei sticle de vin rosu de 750 ml este nevoie de 800-900 de boabe de struguri.

Vezi vinuri rosii.

VInul alb in alegem in special dupa recomandarile celor apropriati sau dupa nume. In primul rand noi ne gandim daca vinul este dulce sau sec. Dupa ce stabilim acest lucru abia apoi ne uitam pe eticheta incercand sa descifram ce este scris.

Pentru a achizitiona o sticla de vin alb trebuie sa ai in vedere cateva principii cu care te vei putea ghida mult mai usor.

Primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este aciditatea vinului.

Aciditatea este cea care se potriveste de minune cu mancarea bogata si este cea care revigoreaza gustul dupa ce iei o gura de vin.

Aciditatea este diferita pentru fiecare soi de strugure. Strugurii albi pentru Riesling, Chenin Blanc sau Sauvignon Blanc au aciditatea ridicata in timp ce soiurile precum Gewurztraminer au aciditatea bobului de strugure scazuta. Singurul soi echilibrat ca si aciditate este Chardonnay dar si aici totul depinde climatul unde cresc(cald sau rece).

Dulce sau sec

Poate parea ca un lucru simplu cand vine vorba de alegerea vinului dulce sau sec, dar nu este tocmai asa. Acesti termeni se refera la cantitatea de zahar rezidual ramas dupa procesul de fermentare a vinului. Daca vinul este sec nu este neaparat ca acesta sa aiba si aciditate ridicata iar daca este dulce, nu este neaparat si fructat. In cazul vinurilor albe, majoritatea acestora sunt seci dar exista si cateva sortimente demidulci.

Anul de productie

Cu totii putem spune ca am auzit aceasta idee ca, cu cat vinul este mai vechi cu atat el va devenii mai bun. Aceast zvon este partial adevarat pentru cele albe. Majoritatea vinurilor albe este de preferat sa fie consummate in primii ani dupa ce au fost produse dar sunt cateva tipuri de vinuri precum Chardonay sau Riesling ce pot fii invechite. Ele isi vor schimba culoarea(se vor inchide la culoare) si vor pierde din caracteristicile fructate in gust, pe masura ce trec anii.

Soiul de struguri

Acesta da in cele mai multe cazuri si numele vinului. Pe piata sunt nenumarate tipuri de struguri din care se produc vinuri albe dar iata care sunt cele mai importante: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Chenin Blanc si Pinot Grigio. Fiecare dintre aceste soiuri de struguri au caracteristice unice de aroma, gust, aciditate si culoare.

Vezi vinuri albe.

Vinul rose se diferentiaza destul de mult fata de vinul blush( vinul acela alb-roz, ce are un gust fructat). Mai precis sunt doi factori ce fac diferenta, dulceata si faptul ca vinul rose trebuie sa provina exclusive din soiuri de struguri rosii.

Totusi diferenta dintre un vin rose si unul blush este destul de greu de gasit pentru ca ambele au culoarea roz. Vinul rose isi cata culoarea roz dupa ce cojile strugurilor din soiurile rosii sunt lasate la fermentat foarte putin alaturi de must. Mai precis culoarea mai intunecata a vinului este data de perioada in care coaja intra in contact cu pulpa.

Exista mai multe nuante de culori a vinului rose si anume: roz pal, roz petal, roz coral, roz cotton candy, roz cherry red, roz ruby si roz raspberry. Fiecare dintre aceste ramificatii ale vinului rose are gustul sau propriu, totul depinzand de soiurile de struguri folosite in producerea lor.

Cum am precizat si mai sus cea mai mare diferenta intre un vin rose si un vin rosu este perioada de timp in care cojile intra in contact direct cu mustul. Odata ce mustul este obtinut pentru a putea obtine un vin rose si nu rosul cojile sunt indepartate( adesea acest procedeu se face la numai o zi sau mai putin dupa ce incepe procesul de producer a vinului).

Deci pentru a se obtine un vin rose strugurii vor trebuii sa fie in proportie de 100% doar rosii. Vinurile blush folosesc un amestec dintre struguri albi si struguri rosii, creand astfel culoarea roz de unde si asemanarea cu vinurile rose. O alta metoda prin care se obtine un vin rose este doar inlaturarea cojilor si macerare.

Pe piata exista foarte multe tipuri de vinuri rose insa doar cateva se disting in mod special si anume:

Provence. Acest vin este un rose destul de sec dar este considerat ca fiind unul dintre cele mai bune. El merge foarte bine cu fructele de mare, paste, peste si muschi de porc. Rose-urile Provence se produc destul de restrains in doar 85 de comunitati aflate intre Nisa si Marsilia, pe coasta de azur, acesta fiind realizat din soiul Grenache.

Rosato Italian . Acesta este numele generic pentru vinul rose Italian, el avand un gust diversificat in functie de regiune. Ca si in Franta sunt foarte multe tipuri de rose-uri fiecare avand gustul si aromele lui specifice.

Rosado spaniola. La fel ca si rosato-ul Italian, Rosado este variant spaniola a rose-ului iar gustul depinde din nou de regiune si climat. O zona putem spune ca se ridica peste celelalte ca si calitate si anume Navarra. Acolo sunt produse din soiul Ganacha( Grenache-ul franceza). DIferenta dintre cele 2 vinuri este ca spaniolii utilizeaza deseori mai multe soiuri de struguri si anume: Merlot si Tempranillo, Cabernet Sauvignon si Carignan.

Tavel. Acesta este si numele unei localitati din Franta si deseori este numita si capitala vinului rose, avand o istorie indelungata si bogata, turismul inflorind aici si din aceasta cauza vinul de aici a devenit foarte popular. Aceste vinuri sunt mai robuste, avand mirodenii si fructe de padure in compozitia lor.

Champagne. Rose Champagne este una dintre cele mai scumpe sampanii. Precum vinurile obisnuite culoarea variaza de la rozul gri la rozul aprins.

Vezi vinuri spumante.

superreduceri.com

Comments

comments